Saltar la navegación

Activitat 4: Urbanisme.

Activitat 4.

A partir de la informació que obtingues dels exercicis i dels apartats complementaris, extrau conclusions i elabora un text sobre les característiques generals de l'urbanisme romà que explique la relació que hi ha entre les segúents paraules: 

Els etruscs,   Hipòdam,   Els campaments militars,  L'àgora de les polis gregues, Tècniques constructives 

Exercici 4.1.

En gran grup  mirem aquesta presentació sobre el traçat urbanístic de diferents ciutats. Comparem el traçat dels carrers i comenten. 

Imatge 16. Font: 

Secció plànol d'Atenes, s.V a.C.

Exercici 4.2.

A partir de la lectura del següent article sobre l'urbanisme en les ciutats gregues, contesta el següent qüestionari:

Pregunta 1

1- La tendència general de les ciutats gregues fou la regularitat en la seua planificació urbanística, elegint espais naturals de fàcil tranformació en nuclis urbans.

Pregunta 2

2- La construcció de muralles en les ciutats és un tret característic de les polis d'època clàssica.

Pregunta 3

3- Originàriament les ciutats es construien en un pujol, com a mesura defensiva i, tal com anaren creixent,  s'ubicaren en la plana, reservant l'espai elevat com a recinte sagrat.

Pregunta 4

4- L'àgora o plaça principal de la ciutat fou l'espai públic més important, on tenien lloc les reunions polítiques i on es desenrotllava principalment la vida social dels ciutadans.

Pregunta 5

5- El traçat dels carrers era bastant irregular i les cases, en funció de la disponibilitat econòmica, eren de diversos tamanys i configuració.

Exercici 4.3.

Imagina com era una ciutat romana. A partir d'aquesta presentació i de la lectura d'aquest article completa els espais en blanc del dibuix fixant-te en el nom dels diferents edificis públics típics d'una ciutat romana. 

Imatge 17. Font: pròpia.

1. 2. 3.    4. 5. 6.
7. 8. 9. 10.   11. 12.
13. 14. 15. 16. 17. 18.

Habilitar JavaScript

Exercici 4.4.

A partir de la lectura d'aquest article sobre la domus romana completa el text amb la paraula adequada per a cada definició. Després, veurem el vídeo que apareix al final i identificarem visualment els diferents espais d'una domus romana.

1- La forma habitual de les cases romanes era .

2- Una vegada es traspasava la porta de la casa, l' era l'espai central, amb un orifici gran en el sostre per on entrava la llum i l'aire, al voltant del qual hi havia algunes cambres.

3- ¿Habitualment, quantes plantes tenia una casa? .

4- L'expressió de salutació "Salve, Cave canem" solia estar en el paviment del .

5- A l'atrium es trobava una capelleta anomenada dedicada als Lars i Penats, divinitats i genis protectors de la família.

6- El era el despatx del cap de la família, on atenia les visites i guardava els documents i arxius familiars.

7- En la part de darrere de la casa estava el , jardí descobert rodejat d'un pòrtic sostingut per columnes, al qual donaven les cambres principals.

8- Les habitacions de dormir es deien .

9- En cases de famílies riques el nombre d'habitacions augmenta, separant les dels esclaus de les dels amos, y construint-ne de noves amb noves funcions, com ara el , on es podia mejar recolzats a la manera grega.

10-  En el seu origen, la casa romana no tenia pròpiament; una cambra per als fogons, forn de pa i retrete poc a poc va anar incorporant-se en l'estructura de la casa com un signe de refinament i riquesa.

11- La cambra de condícia personal, , era molt simple. Des del final de la República les cases més riques també es feren construir , reproduccions en menut de les termes públiques.

12- Els romans utilizaren per a la decoració de les seues cases, a més dels mobles de madera, els , adornant els paviments i parets, i les pintures murals, que embellien les parets amb escenes de figures de tamany natural i de vius colors.

Habilitar JavaScript

Obra publicada con Licencia Creative Commons Reconocimiento No comercial Compartir igual 3.0